Blijf stress de baas.

Stress

Last van concentratieproblemen? Lusteloosheid? Vermoeidheid en lage weerstand?

Door stress stijgt je hartslag en je bloeddruk. Het kan je helpen om goed te presteren, maar teveel stress is ongezond.Stress kan zorgen voor:
-lichamelijke klachten: hoofd-, nek- en rugpijn.
-psychische klachten: prikkelbaar, eenzaamheid.
-ander gedrag:  geen zin in sociale contacten, lusteloos.
-geheugenproblemen en negatieve gedachten. Niet meer helder kunnen denken.

Er zijn veel manieren om stress te voorkomen:

Een paar tips die je direct makkelijk in de praktijk kan brengen:

  • Zorg voor een opgeruimde omgeving. Je werkt lekkerder in een opgeruimde omgeving en verliest geen tijd met onnodig zoeken.
  • Zorg voor een realistische planning en plan ook pauzes in.
  • Neem ook als je druk bent een pauze. Na een pauze ben je productiever.
  • Stel prioriteiten.
  • Stel niet uit.
  • Doe één ding met aandacht. Door je te focussen, werk je effectiever. Laat je niet afleiden door e-mails, tweets en whatsapp.  Ons brein is niet in staat om te multitasken.
  • Voorkom tijdsdruk. Zorg voor een goede voorbereiding en vertrek op tijd. Haast geeft stress.
  • Zorg voor voldoende beweging in de frisse lucht.
Multitasken
  • Uit de Quest van april 2016; Door Claire van der Meer.

‘Niemand kan multitasken’. Universiteitshoogleraar psychologie Paul A. Kirschner van de Open Universiteit in Heerlen laat er geen twijfel over bestaan. ‘De kans dat jij in staat bent om te multitasken is net zo groot als dat je honderd meter kunt sprinten onder de negen seconden: een normaal mens kan dat niet’. Hij noemt multitasken een ‘cognitieve onmogelijkheid’: ons brein kan simpelweg niet meer dan één informatieverwerkend proces tegelijk aan.

Lopen en praten
Maar je kunt toch lopen en praten tegelijk? Dat is toch multitasken? Vergeet het maar. Dat komt volgens Kirschner omdat lopen een geautomatiseerd proces is. Je doet het zonder erbij na te denken. Dat merk je als je op straat in gesprek bent en je zomaar van de stoep kukelt of tegen een lantaarnpaal loopt. En misschien heb je aan den lijve ondervonden dat fietsend whatsappen ook niet goed gaat. Zodra het automatische proces (fietsen) wordt verstoord door een onverwachte gebeurtenis (een overstekende voetganger), gaat het mis.

Kirschner geeft een ander voorbeeld: een drummer kan prima drummen en een sigaret roken en ondertussen met iemand praten. Behalve als de gitarist opeens van maat verandert. Dan gaat het fout: de drummer kan niet meer op de automatische piloot handelen.

Volgens Kirschner blijkt uit de meeste wetenschappelijke onderzoeken dat de mens niet kan multitasken. Hij verwijst bijvoorbeeld naar een studie in een autosimulator. Proefpersonen die te veel alcohol hadden gedronken ‘reden’ stukken beter dan nuchtere mensen die tijdens het rijden een telefoongesprek moesten voeren (het maakte niet uit of ze handsfree belden of niet). Zodra je moet focussen op twee bezigheden (praten en autorijden) gaat het de verkeerde kant op. De nuchtere bellers veroorzaakten in de simulator meer ongelukken dan de dronkenlappen. Ze hadden minder van de omgeving gezien en de bellers die niet gedronken hadden remden minder nauwkeurig.

Tijdverlies
De ‘multitasker’ bestaat dus niet, je kunt hoogstens wat beter zijn in het schakelen tussen bellen en op de weg letten, dat heet task-switching. Toch verlies je daar sowieso tijd mee. Onze hersenen kunnen namelijk niet direct verder als je teruggaat van het een naar het ander. Vergelijk het met het lezen van een moeilijk boek. Als je weer opnieuw begint moet je soms een bladzijde terug. ‘Dat is je penalty omdat je probeert te multitasken’, vertelt Kirschner. Hij raadt aan: ‘probeer eerst de ene taak af te maken, en daarna verder te gaan met de volgende’.

Vrouwen kunnen beter multitasken, toch?
Het vooroordeel dat vrouwen beter kunnen multitasken dan mannen slaat volgens Kirschner dus nergens op: niemand kan multitasken. Maar het cliché komt wel ergens vandaan. Vrouwen waren vroeger (en vandaag ook nog vaak) verantwoordelijk voor huishoudelijke taken als strijken, koken en voor de kinderen zorgen – en dat allemaal tegelijk.

Als hun mannen al die taken een dagje op zich moeten nemen (bijvoorbeeld tijdens een papadag) loopt het hele huishouden in de soep. Conclusie: mannen kunnen niet multitasken. Maar zo simpel ligt het niet, zegt Kirschner. ‘Vrouwen doen nou eenmaal vaker de was en de strijk en koken meer. Dat betekent dat deze processen voor hen meer routine zijn.’

Toch gaat ook een vrouw net zo hard als een man de mist in als er iets onverwachts gebeurt. ‘Als een vrouw aan het strijken is en haar kind valt aan de andere kant van de kamer, gaat ook bij haar gewoon de strijkbout door het overhemd heen’.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *